"Liebster Blog" po raz drugi




Zostałam nominowana przez Ines, której bardzo dziękuję :)

Zasady: wyróżnieniem Liebster Blog oznacza się blogi z małą liczbą obserwatorów, przez co daje im się  możliwość "promocji". 
Wyróżniony bloger odpowiada na 11 pytań zadanych przez osobę, która blog wyróżniła. 
Sam również wyróżnia 11 osób i zadaje im swoje 11 pytań. 
Nie można nominować bloga, z którego otrzymało się wyróżnienie.

1.Twój sposób na chandrę ?
Dobra książka, upieczenie czegoś pysznego (i zjedzenie :>), przeglądanie Durszlaka :)
2.Ulubiony deser to...?
Deser - Banoffee pie, Tiramisu.
3.Twoja ulubiona potrawa ?
Sporo ich jest :) Uwielbiam naleśniki i różne mączne słodkości, makarony i ryż pod każdą postacią, sushi <3
4.Czego jeszcze nie jadłaś a chciałabyś spróbować?
Chciałabym spróbować wszystkich tych potraw, które mam zapisane w zakładkach (chyba nie wyrobię się do końca życia) :D
5.Czego byś nie zjadła za żadne skarby świata ?
Robaków :/
6.Moim marzeniem jest...?
Nie powiem, bo jeszcze się nie spełni :)
7.Tworzenie (gotowanie, malowanie itp.) jest dla mnie...?
Sposobem na zrelaksowanie. Po prostu pasją :)
8.Jaki film i książkę poleciłabyś mi ?
Filmów nie oglądam. A książkę? hmm... wszystkie Jodi Picoult :)
9.Co chciałabyś dostać w tym roku od Świętego Mikołaja ?
A czego ja bym nie chciała...? :) Najbardziej: nowy, lepszy obiektyw do lustrzanki :)
10.Twoja ulubiona kuchnia (włoska, japońska itp.) ?
Nie mam jakiejś najbardziej ulubionej. Lubię poznawać nowe smaki :)
11.Słabe strony mojego bloga to..
Wydaje mi się, że sporo rzeczy muszę jeszcze dopracować... Jedną z takich rzeczy jest np. spis przepisów.

Nominowałam 11 osób poprzednim razem i chyba już wiele osób brało udział w zabawie. Jednak jeśli ktoś ma ochotę przyłączyć się do zabawy to proszę o odpowiedzi na pytania zadane tutaj :)
A ja tymczasem lecę do szkoły.

Miłego dnia! :)

Bardzo zdrowe ciasto bananowo-owsiane

Chciałam spróbować innej wersji chlebka bananowego i w ten sposób natknęłam się na przepis Beaty. Ciasto bardzo dobre, wilgotne i ciężkie. U mnie z dużą ilością bakalii i orzechów.
Polecam nie tylko tym na diecie :)
P.S. Wczoraj nie poszłam do szkoły - coś w końcu na dobre mnie dopadło :( Nudziło mi się, więc zmieniłam trochę wygląd bloga. Jak Wam się podoba?

Składniki:

  • 3 banany
  • 3/4 szklanki mąki razowej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 1/2 szklanki posiekanych bakalii wg upodobań (ja dałam orzechy włoskie, migdały i żurawinę)
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka olejku waniliowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka gorzkiego kakao
  • 1/2 łyżki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu


Sposób przygotowania:

Banany miksujemy w blenderze na jednolitą masę. W dwóch osobnych miskach łączymy składniki mokre (jogurt, banany, jajko, olejek waniliowy, oliwa) i suche (mąka, płatki owsiane, cukier, bakalie, soda, kakao, cynamon). Składniki mokre dokładnie mieszamy widelcem żeby jajko było dobrze "rozbełtane". Łączymy zawartość obu misek razem ze sobą. Wylewamy gotową masę do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Pieczemy w 180 st. ok. 60 minut. Po ostygnięciu możemy posypać cukrem puderem ale i bez posypki ciasto jest pyszne. 




Przepis dodaję do akcji "Śniadanie bogate w błonnik"


Nie od dziś wiadomo, że płatki owsiane zawierają dużo błonnika.
To ciasto jest idealne do szklanki ciepłego mleka, czy gorącej kawy na śniadanie :)

Alzacka tarta z jabłkami

To moja pierwsza tarta i muszę przyznać, że bardzo dobra :) Kruchy, mało słodki spód idealnie komponuje się ze słodką, delikatną pianką jogurtową w towarzystwie jabłek. Jako kolejny plus można dodać, że jest szybka i łatwa w przygotowaniu.
Do spróbowania zachęcił mnie przepis Emmy.

Alzacja tarta z jabłkami:
(forma o średnicy 23 cm)

Spód:

  • 220 g mąki (użyłam pszennej jasnej i pełnoziarnistej pół na pół)
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2-3 łyżki śmietany
  • 100 g zimnego masła (pokrojonego w kostkę)
Nadzienie:
  • 2 duże jabłka (ok. 400 g) - pokrojone w cienkie plastry
  • 50 g mąki (użyłam pełnoziarnistej)
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 170 g jogurtu naturalnego
  • kilka kropli ekstraktu waniliowego

Ze składników na spód zagnieść elastyczne ciasto i wylepić nim okrągłą formę o średnicy 23 cm. 
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Spód w formie ponakłuwać widelcem i podpiec przez około 12 minut (nie może się za bardzo zrumienić).
Na upieczonym spodzie ułożyć pokrojone w plastry jabłka (w około). 
W misce zmiksować mąkę, cukier, jajka, jogurt naturalny i ekstrakt waniliowy. Zalać tą mieszanką jabłka, wstawić tartę do piekarnika nagrzanego do 180-190 stopni i piec przez 40-45 minut (ja na ostatnie kilka minut włączyłam termoobieg, by wierzch się lekko zrumienił). 
Kroić po ostudzeniu. 

Smacznego :)




Owsiano-kokosowe ciasteczka

Ciasteczka zrobiłam z myślą, by zabrać je na wycieczkę. Sprawdziły się idealnie. Wszystkim bardzo smakowały :) Zrobiłam z podwójnej porcji, a i tak 40 ciasteczek zniknęło w mgnieniu oka (część jeszcze w domu, zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, mmm... ). Czy muszę mówić coś jeszcze, aby zachęcić Was do zrobienia tych ciasteczek? :)
Inspiracją była Canette :)

Ciasteczka owsiane:
(składniki na ok. 20 sztuk)
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 1/4 łyżeczki sody
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki wiórków koskosowych
  • 50 g gorzkiej czekolady

W dużej misce zmiksować masło z cukrem, dodać jajko i miksować na puszystą, jasną masę. Dodać mąkę, płatki, kokos i sodę, wymieszać. Czekoladę pokroić w kosteczkę, wsypać do miski i dokładnie połączyć z masą. Nabierać ciasto łyżką, najlepiej taką do lodów, gotową kulkę spłaszczać i układać na blaszce z papierem do pieczenia. Piec 12 minut w temp. 180 st. C.
Smacznego :)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...